- ינואר 8, 2025
- Posted by: guyadmin
- Category: מים & חשמל
בחודש דצמבר הושק בנמל יפו מתקן פיילוט ראשון מסוגו בישראל לייצור חשמל מתנועת גלי ים, של החברה הישראלית-שוודית Ecowave. אנרגיית גלים היא סוג של אנרגיה מתחדשת, והיא פועלת באמצעות מצופים המותקנים על מבנים קיימים בים, השואבים אנרגיה מתנועת הגלים לייצור אנרגיה נקייה. הלחץ הנוצר עקב תנועת הגלים מסובב מנוע הידראולי, המפעיל את הגנרטור ומייצר חשמל.
הפרויקט זכה לשבחים ולתמיכה מצד משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה וראש העיר חולדאי. מנכ”לית החברה, אינה ברוורמן, הצהירה בשנת 2021 כי “גלי הים יכולים לייצר פי שניים מכמות החשמל המיוצרת בעולם כיום, והיא אנרגיה המסוגלת להפיק חשמל 24/7, לעומת אנרגיה סולארית”. באופן תיאורטי, ייצור חשמל מגלי ים במדינת ישראל, שבה רצועת החוף משתרעת לאורך 200 קילומטרים, נשמע מבטיח, יעיל וחסכוני, אך בפועל ישנם מכשולים רבים בדרך להצלחה.
נושא אנרגיית גלי ים מקודם בארצות הברית ובאירופה (בעיקר בבריטניה, באירלנד, בצרפת ובפורטוגל) בעזרת תמיכה ממשלתית לקידום פיילוטים. ואולם, יישנו מכשול מרכזי הנעוץ במודל הכלכלי: עקב השלב הטכנולוגי המוקדם יחסית, עלויות ההקמה עדיין גבוהות מאוד, ועלויות התחזוקה גבוהות גם הן בשל המכניקה המורכבת כמו גם בשל הקורוזיה במי הים. כל עוד הפתרון אינו פורץ בהיקפיו, הייצור אינו עובר לשלב הסקייל המאפשר הורדת עלויות.
מכשול נוסף הוא התלות הרבה בתמיכה ממשלתית ורגולטורית. קיים צורך ברשת תמיכה רחבה, שבלעדיה היזמות לא תצליח למנף את עצמה ולהפוך לכלי משמעותי במשק האנרגיה. בעניין הרגולטורי, לדוגמה, לפרויקט האיסט ריבר בניו יורק נדרשו 23 אישורים מ-14 רשויות שונות – מצב המהווה מתכון לכישלון מיזמים. מעבר לכך, יש גם היבט סביבתי והבנת ההשלכות על הסביבה הימית וקו המגע האקולוגי עם החוף.
הצלחת הפיילוט בנמל יפו הכרחית על מנת להוכיח כי לא רק שניתן לייצר חשמל מגלי הים, אלא שניתן לעשות זאת בצורה משתלמת המסוגלת ליצור שוק תחרותי. במידה שהטכנולוגיה אכן תצליח, ישראל תוכל להוביל מהפכה עולמית. כעת נותר רק לקוות שאכן כך יקרה ושאנרגיית גלי ים תתפוס בעתיד נתח משמעותי מתמהיל האנרגיות המתחדשות.
להמשך קריאה על חברת Ecowave והפרויקטים אותם היא מובילה לחץ כאן.