- אוקטובר 15, 2019
- Posted by: guyadmin
- Category: IoT & ערים חכמות
בני אדם מייצרים כמויות עצומות של מידע בכל יום, בלי אפילו להבין זאת. כל חיפוש שלנו בGoogle, כל שיתוף תמונה בFacebook או עדכון ב-LinkedIn מוסיפים עוד מידע למאגר הנתונים האישי שלנו. מדובר ב- Big Data, מאגר מידע אדיר הכולל נתונים מבוזרים, לא מאורגנים, המגיעים ממקורות רבים ובפורמטים שונים. את המאגר הנ”ל ניתן לשמור, לנהל ולתחזק במטרה לעשות בו בעתיד שימוש יעיל.
עד כה, החברות אשר עשו שימוש משמעותי בכלי זה הורכבו מחברות פרטיות למטרות רווח. אך, בשנים האחרונות מתרחש הליך מעניין של אימוץ התחום גם בקרב ממשלות וארגונים ציבוריים ברחבי העולם, במגוון רחב של שירותים ציבוריים.
דוגמא לכך היא השיפור וההתייעלות בתחום הבריאות. בבריטניה למשל, הודיע באוגוסט 2019 שר הבריאות והרווחה מאט הנקוק על הקמת קרן הון, אשר מטרתה הינה להפוך את שירות הבריאות הלאומי של בריטיניה למוביל עולמי בשימוש בבינה מלאכותית, AI. אל הקרן יועברו 250 מיליון ליש”ט בכדי להקים מעבדת בינה מלאכותית לשיפור מערכת הבריאות ותפקודה. הדבר מתאפשר עקב כמויות המידע האדירות הנמצאות בשירות הבריאות הבריטי. שירות זה בן 71 שנים ומכיל היסטוריה רפואית של למעלה מ- 55 מיליון איש. המידע הזה כל כך חשוב, ששוויו הוערך בסכום של כ- 9.6 מיליארד ליש”ט.
תחום נוסף בו מתרחשת מהפכת הBig Data הינו תחום ההשכלה והחינוך. סטודנטים ותלמידים מייצרים כמויות אדירות של מידע, בין אם ברשתות חברתיות ובין אם בלמידה עצמה באמצעות מבחנים או באמצעות אמצעי לימוד אינטרנטיים. למידע זה המון יתרונות. ראשית כל, מידע זה מאפשר התאמה אישית של הליך הלמידה לתלמידים ובכך הוא מייעל את ההבנה וכן את היכולת לעקוב אחר חומר זה. הדבר גם מגדיל את ההשתתפות בתוכניות לימוד- אם בעבר אנשים לא ראו את הצורך בהשכלה גבוהה, התאמה אישית לצרכי התלמיד ומטרותיו מעלה את המשיכה לתוכניות לימודים שונות. מעבר לכך, השימוש ב- Big Data מאפשר למדוד את תפקוד התלמידים, ובכך עוזר למרצים להבין כיצד לשפר את הקורס בשנים הבאות.
מעבר לפן הלימודי, שימוש במאגרי נתונים יכול לעזור לתלמידים גם בצורה לא קונבינציונאלית. באחת מן האוניברסיטאות בסין עשו מידע בנתוני המכירה בקפיטריה כדי להבין לאילו תלמידים יש לספק תמיכה כלכלית. סטודנטים אשר אכלו בקפיטריה יותר מ60 פעמים בחודש ושילמו פחות מ0.7 דולר על ארוחה (כ2.5 שקלים) היוו המועמדים העיקריים לתמיכה זו. כך סטודנטים הזקוקים לכך קיבלו את האפשרות לקנות ארוחות בריאות ומשביעות יותר, אך מכיוון שהדבר נעשה בסודיות יחסית לא הייתה מבוכה בדבר.
לתחום טכנולוגיות המידע עשויה להיות השפעה אדירה על השירותים הציבוריים שהממשלה מספקת. על ידי יישום פלטפורמת נתונים גדולים, ממשלות יכולות לגשת לכמויות אדירות של מידע רלוונטי החשוב לתפקודן היומיומי. ההשפעה החיובית שיכולה להיות כמעט אינסופית. אם זאת, יש לזכור ששום דבר אינו מושלם- מדובר בכמות מידע משמעותית, ובידיים הלא נכונות עשויים להיעשות בה שימושים בעייתיים. דוגמא אשר כולנו מכירים הינה סקנדל Cambridge-Analytica. בסופו של יום עלינו לזכור שידע הוא כוח, ולכן עלינו לשמור על ידע זה ולדאוג שיפעילו אותו רק לטובה.